Sunday, February 28, 2010

Zellerkrémleves

a tél utolsó lehelete - gondoltam miközben ezt a levest csináltam, meg hogy Julia Childnak messzemenőkig igaza volt a vaj hatalmát tekintve. merthogy ebben a receptben sok vaj van. főleg ahhoz képest, hogy egy zellerkrémlevesbe mennyi szokott kerülni. a végerdemény egy finom, selymes, lélekmelegítő.

hozzávalók
  • 1 nagy fej zeller
  • 2 fehérrépa
  • 5 dkg dió
  • 5 evőkanál vaj
  • 2 dl sűrű főzőtejszín
  • 0,5 dl zubrovka (vodka is lehet)
  • bors
  • 3 dl zöldésgleves alaplé (1 leveskocka 3 dl vízben feloldva)
a zellert és a fehérrépát megpucolom, és vékony szeletekre, illetve karikákra vágom. egy serpenyőben pici vajat melegítek, és mikor már habozva forr, megsütögetem benne szeletenként a zellert (mindig pont annyit teszek a serpenyőbe, hogy kényelmesen elférjen, így sül meg a legjobban. a sütés a keletkező karamellréteg miatt fontos, ettől lesz ez a leves más, mint a sima zellerkrémleves) majd a fehérrépát is megsütöm dióval együtt. amikor kész, egy lábosba teszem, a megsütött diót, zellert, fehérrépát, felöntöm a tejszínnel, az alaplével, zubrovkával, sózom, borsozom, beledobom és hagyom felforrni. amikor felforrt, krémesre turmixolom. igény szerint lehet utánsózni, borsozni vagy még vizet adni hozzá. zeller chipssel tálalom.
(kép majd lesz)

No comments: