hozzávalók
- 1 nagy fej zeller
- 2 fehérrépa
- 5 dkg dió
- 5 evőkanál vaj
- 2 dl sűrű főzőtejszín
- 0,5 dl zubrovka (vodka is lehet)
- só
- bors
- 3 dl zöldésgleves alaplé (1 leveskocka 3 dl vízben feloldva)
a zellert és a fehérrépát megpucolom, és vékony szeletekre, illetve karikákra vágom. egy serpenyőben pici vajat melegítek, és mikor már habozva forr, megsütögetem benne szeletenként a zellert (mindig pont annyit teszek a serpenyőbe, hogy kényelmesen elférjen, így sül meg a legjobban. a sütés a keletkező karamellréteg miatt fontos, ettől lesz ez a leves más, mint a sima zellerkrémleves) majd a fehérrépát is megsütöm dióval együtt. amikor kész, egy lábosba teszem, a megsütött diót, zellert, fehérrépát, felöntöm a tejszínnel, az alaplével, zubrovkával, sózom, borsozom, beledobom és hagyom felforrni. amikor felforrt, krémesre turmixolom. igény szerint lehet utánsózni, borsozni vagy még vizet adni hozzá. zeller chipssel tálalom.
(kép majd lesz)
(kép majd lesz)
No comments:
Post a Comment