Monday, September 5, 2011

Hideg ecetes zöldbab leves

Bár a nyár állítólag az utolsókat rúgja, ez azért egy rendes nyári leves. Még tavaly kaptam rá, amikor Ákos barátommal megjártuk Felsőzsolcát, és a nagy árvizet, akárhová betértünk fényképezni, mindenhol ezzel a levessel kínátak meg bennünket, és mi minden alkalommal kitörő örömmel vettük. A közel negyven fokos hőségben nem is esett jól semmi más, csak ez a hideg, savanyú zöldségleves.

hozzávalók:
  • 1 kg sárgahüvelyű zöldbab megpucolva
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 szem paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • tejföl
  • ecet 
a hagymából, paprikából, paradicsomból és pirospaprikából kissé lecsós alapot készítek,majd rádobom a zöldbabot és alaposan beleforgatom a lecsóba. sózom, és felengedem bőven vízzel. fedő alatt lassú tüzön kb 1 órát főzöm, illetve amíg a bab puha nem lesz. ilyenkor pici borsot szoktam bele tenni, ha kell utána sózom, hozzáadom a tejfölt és összeturmixolom. jégbehűtve, ecettel és kenyérrel tálalom. 
van aki elve beleteszi az ecetet, én, mivel odavagyok a kissé vad savanyú dolgokért, mindenkire magára bízom, hogy mennyit tesz a saját levesébe.
kép persze megint nincs, mert elfogyott, mire ezsembe jutott.

No comments: