Monday, February 11, 2008

házi kenyér

ennek a kis zsemlének a recpetjét Dániában kaptam Ayman(Palesztína) barátomtól, aki remek chef és naponta friss kenyérrel örvendezetett meg bennünket az iskolában. hétvégente bruch alkamából gyakorta zsemlék kerekedtek a kenyértésztából, és még hamarabb elfogytak, mint a hagyományos kenyér. a zsemlécskék zsenialitása, a könny, egyszerűen elkészíthető tésztában, és a végtelen ízesítési lehetőségekben rejlik. ugyanúgy lehet édes, mint sós, csak napi hangulaton, pillanatnyi készletünkön múlik, hogy mi is lesz belőlle. a titok egyébként az előmelegített sütőben lakik...
hozzávalók
  • 1/2kg liszt - én általában háarom különböző lisztet használok, mint teljes kiörlésű, de abszolút ízlés szerint variálható a dolog. tényleg bármilyen liszttel működik.
  • 1/4 kg zabpehley
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj
  • 25 gramm élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 marék apróra vágott szárított paradicsom/medvehagyma/olajbogyó/mazsola/STB
  • 4 dl melegvíz
  • 2 evőkanál kefír vagy joghurt

az élesztőt feloldom a vízben a mézzel együtt, majd hozzáadom a liszt(eket), a zabpelyhet és a kefírt vagy joghurtot majd alaposan összekeverem. sűrű, erősen galuska tésztára emlékeztető kulimászt kell kapnom, ehhez hozzáadom az olajat, a sót és a végül az aktuális ízesítőt, de persze ha nem teszek bele semmit akkor is zseniális. nagyon fontos, hogy a só és a szárított dolgok utoljára kerüljenek bele, különben sajnálatos módon kinyírják atz élesztőt. miután alaposan újra ősszekevertem, meleg, nem huzatos helyen 20-30 perc alatt megkel - ha épp úgy jön ki, hogy csak reggelre kell a kenyér, akkor frissentartó fóliával letkarva a hűtőben egy éjszaka alatt is remekül megkel - a megkelt tésztát két kanál segítségével sütőpapírral bélelelt tepsibe "szagatom". cc két bő evőkanálny tészát kikanalzok, az egyik kanállal, és a máasikkal átveszem. a két kanál között a puha, képlékeny tészta lassan gömbölyded zsemlécskéve alakul. na ekkor a tepsibe teszem. egy sütőtepsibe cc 9 zsemle fér el kényelmesen. a zsemlék tetjét 1 dl víben elkevert teáskanál olajjal megkenegetem, majd a gázsütőben a legnagyobb fokozaton, állítható hőmérsékletnél 225 fokon cc 15-20 őerc alatt készre sütöm. a tetjét meg lehet szórni búzadarával, mákkal zsezámmaggal, vagy amivel csak jólesik. két napig marad friss.

1 comment:

P. said...

Tegnap megsütöttem a maradék tésztát, parmezánnal szórtam meg, mert nem volt otthon gríz. Ma reggel megettük a maradékot, aztán elmentünk a boltba a hozzávalókért. Már dagad a következő adag.

Remélem, jó neked Dániában! Vigyázz magadra, kedves. Ölellek,

Piri