Monday, February 11, 2008

limoné e mentha

ez az olasz tészta abszolút kedvenc. pont ugyanolyan jól esik fázós februári ebédeken, mint fülledt nyári vacsokárokon, vagy az első tavaszi napsütésben. a téli napokon egy falat nyarat ad, nyáron pedig könnyűségével hódit, és jó barátja egy pohár hűvösen gyöngyöző habzóbornak, arról nem is beszélve, hogy elkészítése nem igényel sem különösebben sok időt, sem komoly tudást, cserébe komoly közönségsikert lehet vele aratni, még az elsőre fanyalgók is repetáért fognak esedezni. lássuk hát azt a medvét. akarom mondai pastát.
hozzávalók - per fő

  • 1/2 lime
  • 1/4 friss piros vagy zöld chilie paprika
  • 5-6 mentlavél vagy 1/4 csapott kiskanál menta paszta (indiai boltokban kapható)
  • 10 gram vaj
  • 3 evőkanál zöldségalaplé (lehet proból is)
  • 200 gramm kifőtt tészta (spagetti vagy tagliatelle)
  • frissen reszelt parmezán
a tésztát forrásban lévő vízben megfőzöm, hogy al dente, azaz még pont harapható legyen. egy mély serpenyőben megolvasztom a vajat. amikor már forr megfuttatom benne a chiliet, majd hozzáadom a levest a mentleveket, vagy pasztát, és belecsavarom a lime levét. a kifőtt tésztát leszűröm, és összekeverem a szósszal alaposan azon melegében. tálaláskor megszórom parmezánnal. sosem marad belőlle egyetlen falat sem.

No comments: