Friday, March 14, 2008

medvehagyma pestó svájci módra

a medvehagyma maga csoda. órákat lehetne zengedezni mennyiféle jótékony hatása van, de én msot nem teszem. régóta vagyunk barátok, a medvehagyma meg én - jó tíz évvel ezelött egy fasírt formájában találkoztunk egy bioboltabn. szerelem volt elsö kóstolásra, mit szépítsem.
tegnap, amíg Petrával az svájci látványtervezövel vártuk a rendezöt egy hatalmas medvehagyma mezöbe botlottunk a kiszemelt helyszín mellett, ígyhát szüreteltünk rendesen - jó másfél kilónyi levelet gyüjtöttünk össze ketten, aminek egyharmadából ma reggel pestó lett Petra insturkciói alapján.

lássuk hát a medvét (vagy hagymát)

hozzávalók
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 10 nagyobb bazsalikom levél
  • 1 lime leve
  • 2,5 dl extraszüz olivaolaj
  • 15 dkg pirított fenyömag
  • 10 dkg pamrezán
  • 1 kiskanál szárított, örölt rozmaring
  • 1 kiskanál só
a hozzávalókat aprítógépbe teszem, és addig turmixolom, míg sürü krém szerü lesz. felhasználása... szóval friss kenyér mellé, húsokat belepácolni, föleg marhát, bárányt vagy nyulat, esetleg csirkét, simán kifött tésztára tenni, szendvicsbe vékonyan kenni. szóval bármi, ami jónak tünhet, vagy gusztusunk támad rá.

No comments: