Tuesday, April 29, 2008

medvehagymás pogik és Sunday Brunch kezdöknek és haladókank

a Judapest féle Sunday brunchra készültek, a drága jó medvehagymás pogik, mivel pár nappal korábban egy Nemes-ladányi terepzsemléböl randomszerüen érkezö téglagyári kisiparos hozott egy jó csokorral. ezzel egyébként nagyjából idénre ki is fújt a medvehagyma, nagy bánatomra, és már csak szárított lesz. .

a Brunch, ami egyébként az angol Breakfast és Lunch összevont alakja, és Nyugat - Európában meg Amerikában nagy népszerüeségnek örvend, nekem a kedvenc étkezésem. még Dániában kaptam rá, és mindamellett, hogy mindenféle hedonizmusomat kielégíti, egészen mellékesen, egy nagyobb családnak, vagy közsségnek gazdaságos is, mivel a heti maradkékokat szokták a népek újratölteve, felrissítve feltálalni a családnak,meg rengeteg zöldséget, gyümölcsöt. a Brunch nem csak az irreális kínálta miatt a hedonizmus csúcsa, hanem azért is, mert sokáig tart, reggeltöl délig, kora délutánig, így aztán van idö végigenni és élvezkedni az egész menüsört. a dolog egyáltalán nem hasonlít a konszolidált villásreggelire, akárhogy is próbáljuk lefordítani a brunch szót, még talán a reggebéd lenne rá a legjobb és legtalálóbb, de ilyen szó márpedig nincs. most pedig jöjjön a házi kenyér átdolgozott receptje pogira

hozzávalók

1 élesztö - nem por!
½ evökanál méz
2 dl kézmeleg víz
75 dkg kg liszt - ez most búzacsírás meg teljes kiörlésü rozs volt, de bármilyen liszt jó nagyjából
25 dkg juhtúró
1 evökanál olaj
1 csokor friss medvehagyma
1,5 dl író (lehet joghurt vagy kaukázusi kefír is ha író nincsen)

az élesztöt a vízzel és mézzel simára keverem, hozzádok ½ kg lisztet, az írót meg az olajat és simára keverem. ezután hozzádom a finomra vágott medvehagymár és juhtúrót és ismét simára keverem, majd keményre gyúrom a tésztát a maradék liszttel. fólíával lefedem, és meleg helyen (pl sütö teteje) cc 30-40 percig kelni hagyom, közben a sütöt elömelegítem. amikor cc a duplájára kelt a tészta, két kezem között böngyörgetve cc diónyi kis labdákat gyúrmázok belölle, és sütöpapírral bélelt tepsibe teszem. a tetjét vizzel kevert olajjal (1dl vízhez 1 teáskanál olaj) megkenem, hogy szépek legyenek. cc 25 perc alattkészre sütöm. bezsebelem az elsimerö mosolyokat.

No comments: