Tuesday, May 20, 2008

az újkrumpli meg az ö csodái II.

továbbra is Pirkó kedvéért krumpli me túró. amikor megbeszéltük, hogy tengap este átjön, rögtön persze az jutott eszembe, hogy jó lenne neki a túró és krumpli kicsit érdekesebb és egzotikusabb formációját csinálni, aminek ez lett az erdemény

újkrumplis madars curry

hozzávalók

  • ½kg ujkrumpli
  • 1l 3,5 % tej
  • 15 gramm szárított papaya
  • 1 ázsiai citromfü
  • 2 dl joghurt
  • 1 kis doboz sürített paradicsom
  • 1 kg friss paradicsom vagy 2 doboz konzerv hamozott paradicsom
  • cc 2cm hosszú gyömbér / 1 kiskanál gyömbér krém
  • 2 evöknaál ecet
  • 2 kis friss chili paprika - zöld
  • madaras curry füszerkeverék
  • 4 db száritott paradicsom
  • 2 kis salotta hagyma
  • 10 dkg vaj
a tejet egy lábosban felforralom. amikor forr hozzádom az ecetet, megkavarom. a kicsapódott tejet, egy szüröbe rakott tiszta konyharuhán át leszüröm, alaposan kicsavarom a konyharuha segítségével belölle a felesleges vizet, és hagyom hülni meg csöpögni.

a vajat megolvasztom egy nagyobb labosban. a hagymát és az ázsiai citromfüvet egészen apróra vágom, és a forró vajhoz adom. a gyömbért belereszelem, ha krém, akkor csak simán azt is hozzádom a hagymához és citromfühöz. a szárítt paradicsomot ollóval a la´bosba aprítom, és hozzádom a szárított gyümölsoket is. a krumplit is apróra vágom, cc 1x1es kockákra, és a hagymás keverékkel pirítom kicsit. a paradcsiomokat negyedkbe vágom, a sürített paradicsomot kis vízzel felhígítom, és azt is a többihez adom, majd lefedem, és cc 40 percig lassú tüzön puhára fözöm az egészet. amikor már a krupmli puha a kész túrót (magyarul panirt) belemorzsolom, az finomra vágott chilivel együtt és kis joghurttal összeforralom. naannal tálalom, de rízzsel is jó. én most épp összeturmixoltam, de nem muszáj. a fözési idöt le lehet csökkenteni, és kicsit variálni az ételen, ha a krumplit a fözés elött sült krumplinak megsütjük, és úgyis tuti. akkor egyáltaln nem kell turmizolni.

No comments: