Monday, June 2, 2008

dolci avagy a tejszín dícsérete

újabb melós hétvége Svájcban, és most sütirecept jár mellé. a Chocolatte Dolci, ami egy szuper krémes, szuper csokis szuper, amellett, hogy igazi kalóriaorgia, a hajnali három órás szakadatlan esöt is képes volt feledtetni. boldogan faltuk mind. Giuseppe, a téglagyári szakács ott csinálta a helyszínen titokban.

a dolcinak - illetve ahogy a magyar kollégák ejtették Dólcsinak - négy fontos összetevöje van. az egyik a csokis piskóta, a másik a csokismousse, a harmadik a tejszín a negyedik pedig a jó olasz meggylikör. szóval hedonizmusa javaból, nincs ezen kérem itt mit szépíteni.

szóval akkor a recept.

hozzávalók:
  • 0,5l sűrű tejszín
  • 6 tojás
  • 1 tábla keserű csoki (70-80% os a legjobb)
  • 2-3 evőkanál kakaópor
  • 0,5 dl meggylikőr
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál porcukor
  • 6 evőkanál liszt
  • víz
  • 10-15 szem magozott meggy (befőtt is jó)
6 tojást szétválasztok, a sárgáját simára keverem a 6 evőkanál cukorral és egy csipet sóval. a lisztet átszitálom, összekeverem a sütőporral és a kakaóval majd simára keverem a tojásos cukorral. a 6 tojás fehérjét kemény habbá verem, és fakanállal, hogy nehogy összetörjön a litsztes keverékhez adom, és finoman összekeverem. sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom a kész masszát és előmelegített sütőben tűpróbúig sütöm. ez a piskóta lesz a Dolci alapja.
a vizet a maradék cukorral alaposan elekeverem, összeforralom, míg szirup nem lesz belőlle, majd a kész piskótára locsolom.
a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, hozzáadom a meggylikőrt, belekeverek 2,5 dl tejszín keményre vert habját hozzáadom. a maradék tejszínt a porcukorral keménz habbá verem.
és akkor most jön a rétegezés. a piskótát kétfelé vágom. az első lapot egy mélyebb tálba teszem, megkenem a csokimoussel, majd egy vékony réteg tejszínhabbal. 10-15 meggyszemet rápakolok, majd jön a második piskóta rész, a csoki mousse második fele, és a maradék (rengeteg) tejszínhab. a kész Dolcit alaposan lehűtöm. fogyasztás előtt olyan 2-3 órával praktikus elkészíteni, hogy legyen ideje megdermedni.

No comments: