Tuesday, June 24, 2008

bagel

a bagel, márha a New York Bagel Co.-nak hinni lehet, eredetileg Bécsben született. mégpedig a jó udvari bécsi pék egy lengyel király tiszteletére fejlesztette a gyűrű formát az 1630-as években. azért, hogy ezzel is kifejezze a háláját a király iránt, aki megóvta osztrák sógorainkat a töröktől (mint oltalmazó gyűrű), később gyermekágyas anyáknak adták ajándékba, a születés és a szülés nagyszerűségére utalva (kis lukon át a nagyvilág. heh. elég vicces ötlet). a lengyelektől járta be kelet-európát, lett népszerű oroszországban, ahol a nagy szerencse jelképe lett, és dalocskát is írtak hozzá. az 1800-as években az USA-ba vándorló kelet-európai emigránsok tették világhírűvé.
én először a New York Bagel nevü büfében találkoztam vele, amit, mióta megszünt hiányolok, csakúgy, mint a Dounkin Donouts-ot vagy a Wendy's-t. (tényleg, vajon miért mentek ezek a helyek tönkre?) a lényeg a lényeg, a bagelt lehet enni frissen, másnaposan, pirítva, natúrban, sajtkrémmel és eperrel, meg ahogy jól esik. általában 5 fő íz a meghatározó: natúr, fahéjas mazsolás, pirított hagymás, szezámmagos, sokmagos. az arabok előszerettettel tesznek rá egy zathar nevű szezámmagos fűszerkeveréket.

hozzávalók:

  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál joghurt
  • 2 teáskanál só
  • 1/2 friss élesztő
  • cc 40 dkg liszt
  • egy tojás sárgája
az élesztőt a vízbe morzsolom, majd simára keverem a joghurttal és a cukorral, és felfuttatom. hozzáadom lassan az átszitált lisztet, majd addig gyúrom, míg ruganyos tészta nem lesz belőle. ekkor hozzádom a sót, és átgyúrom. majd kelni hagyom, amíg a duplájára nem kel. ekkor átgyúrom, kipofozva belőle az összes levegőt, majd újra megkelesztem a duplájára.
amikor másodszor is megkelt, 8 egyenlő részre osztom a tésztát, és lisztes deszkán cc 0,5 cm vastag téglalapokat nyújtok belőlük. ezeket a hosszabbik élük mentén feltekrem, gyűrűbe formázom. lisztes deszkán vagy sütőpapíron újabb 30-40 percig kelesztem őket. közben két kiskanál cukorral vizet forralok egy nagy lábosban. miután megkeltek a bagelek 1,5 percre a forró, lobogó vízbe teszem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szedem át. a tojássárgáját alaposan elkeverem, és a félkész bageleket megkenem vele. előmelegített sütöben cc 20 perc alatt készre sülnek.

No comments: